YENİ
ÜYELİK
ŞİFREMİ
UNUTTUM?

81 Kişi Sohbet Ediyor

Fırat21

*Çok şükür kötü bir alışkanlığım yok...Sevmeyi de bıraktım Güvenmeyi de...*

Ö f k e

Duydumki Beni gizli seven varmış..sevin sevin ibadetin gizli olanı makbuldür..ALLAH kabul etsin:))

Ö f k e

Biri olmalı insanın hayatında ,, düşünen, seven ,her an özleyen,, ve hiç ayrılmayan...

Ö f k e

Kimine uzağımdır ben,, Kimine yakın.. Kimine içim ısınmaz,, Kimi içime sığmaz..kimi mecburiyetimdir,,Kimi servetim..Kimi güler yüzüm,,Kimi ömrüme zulüm..Kimileri sabrım.. Sanki imtihanım..

»•FâRK•«

Yeryüzünün Öğretmeni Olmak İçin , Gökyüzünün Öğrencisi Olmak Lazım... (:

»•FâRK•«

Senin Olmamı İstiyorsan, ßénim Olmayı Öğreneceksin.. :D

RüYa

Ne sevene düşmanım ne sevdiğime pişmanım SENİNLE OLMAK VARKEN SENSİZLİĞE İSYANIM!!!

RüYa

Dünya’nın en büyük yüküdür; Aklı sende olmayanı, ısrarla yüreğinde taşımak.

KariyerPanel

KariyerPanel Sesli Chat Hizmetleri

sesliduru

Akademik Makale Nasıl Yazılır?

 

İster bir ders kapsamında olsun isterse de bir dergiye göndermek için akademik makale yazarını zorlayan bir türdür. Oysaki bir akademik makaleyi üç aşamada hızlıca hazırlamak mümkündür. Bir kere akademik makale nasıl yazılır anladıktan sonra işler sizin için daha da kolaylaşır.

 
 
 

Hadi gelin bir akademik makalenin nasıl yazıldığını en hızlı ve kolay şekilde beraber öğrenelim.

 
 

Akademik Makale Yazımı 1. Aşama:

 

 

 

İyi Planlayın

 

İyi bir akademik makale yazmak için iyi bir plan yapmanız gerek. Ön çalışmanıza ve planlama kısmına ne kadar çok vakit harcarsanız, makaleniz o kadar hızlı bir şekilde ortaya çıkacaktır.

 

Makalesini Yazacağınız Çalışmaya Karar Verin

 

Öncelikle yazacağınız makalenin hangi çalışmaya dayanarak yazılacağını belirleyin. Eğer bir tez yazdıysanız, bir proje yaptıysanız veya bir araştırmanın parçası olduysanız, bütün bunları birer akademik makaleye dönüştürebilirsiniz.

 

Bir Makale Şablonu Oluşturun

 

Makalenizi yazmaya başlamadan önce seçtiğiniz çalışmayı baz alarak bir şablon oluşturun. Eğer makale şablonu konusunda acemiyseniz, literatürdeki benzer araştırmaları yapısal olarak inceleyebilirsiniz.

 

Literatüre Hakim Olun

 

Makalenin planlama aşamasında mutlaka literatürü tarayın. Bir makaleyi yazmaya başlamadan önce o konudaki literatüre hakim olmanız gerekir. Bunu en hızlı şekilde yapmak için literatürdeki güncel makaleleri seçip onların bibliyografisindeki çalışmaları bularak geriye dönük okuma yapabilirsiniz.

 

Akademik Makale Yazımı 2. Aşama:

 
 
 

Yazmaya Başlayın

 

Akademik bir makale yazmanın en hızlı yolu onu yazmaya bir an önce başlamaktır. Makalenizi ne kadar küçük parçalara bölerek yazarsanız, o kadar kolay ilerleme kaydedersiniz. Ancak bilmeniz gerekir ki bu iş sizin masanın başına ilk geçişinizle gerçekten başlıyor.

 

İlk Önce Makalenin Metodoloji Kısmını Yazın

 

Bir çalışmanın en önemli kısmı onun metodolojidir. Metodolojisi iyi olan makaleler iyiyken, kötü olan makalelerse kötüdür. Bu yüzden makalenize önce sağlam bir metodoloji yazarak başlarsanız, makalenizin sağlam bir çatısı olur. Makalelerin metodoloji kısmında çalışmanın ne kadar güvenilir olduğunu gösterir. Bu yüzden iki ana soruya cevap verir;

 
  1. Verinin nasıl toplandığı

  2. Verinin nasıl analiz edildiği

 

Verilerin nasıl toplandığını ve nasıl analiz edildiğini anlatırken neden belli bir yöntemi seçtiğinizi ve belli prosedürleri takip ettiğinizi anlatmayı unutmayın. Makalenizin metodoloji bölümünde okuyucu veri toplama ve analiz işlemlerinin alanda kabul görmüş şekillerde yürütüldüğünü görmelidir.

 

Literatürü Bir Şablona Oturtun

 

İyi bir makale yazmanın en önemli sırlarından biri iyi şablon oluşturmayı bilmekten geçer. Şablonu oluşturmak için şu adımları takip edebilirsiniz:

 
  • Literatürde okuduğunuz ve tekrarlayan yaklaşımları, argümanları ve çalışma sonuçlarını not alın.

  • Bunları makalenizde tartışmak üzere kısa kısa olacak şekilde bir kağıda veya Excel/Word dosyasına not alın.

  • Literatürde bu yaklaşımları, argümanları ve çalışma notlarını destekleyici veya çürütücü bulduğunuz makaleleri referansları ile birlikte kısa notlar da ekleyerek şablonunuza yazın.

 

Şablonunuz tamamlandığında makalenizde tartışacağınız bütün noktalar ilgili referanslarıyla gözünüzün önünde olmalı.

 

Makalenin Sırasıyla Giriş, Sonuçlar, Tartışma ve Özet Bölümlerini Yazın

 
  • Makalenin giriş bölümünde anlatmanız gereken; neden bu makalede cevaplamaya çalıştığınız sorunun önemli olduğu, literatürde şu an eksik olanın ne olduğu, çalışmayı yapmaktaki amacınızın ne olduğu ve çalışma sorularınızın neler olduğudur.

  • Makalenin sonuçlar kısmında araştırma sorularınıza cevaplar veren birincil bulguları objektif bir şekilde raporlayın. Varsa ikincil bulguları tanımlayın.

  • Makalenin tartışma kısmında ana bulguyu belirtin ve literatürdeki sonuçlarla kıyaslayarak tartışın. Çalışmanın limitlerini ve uygulama alanlarını anlatın. Gelecek için çalışma önerisinde bulunun.

  • Makalenin özet kısmı bir makalenin her şeyini birkaç satırda anlatmalıdır. Bu yüzden bu bölümde ana bölümleri bir akış içerisinde özetleyin, bağlamı, çalışma sorularını, üzerinde çalıştığınız problemi, bu alanda bilineni ve eksik olanı, katılımcılarınızı ve bulgularınızı kısaca paylaşın.

 
 
 

Akademik Makale Yazımı 3. Aşama:

 

 

 

Kontrol Edin

 
 
 

Makalenizi yazdıktan sonra mutlaka kontrol etmeniz gerektiğini söylememe bile gerek yoktur. Makalenizde kontrol etmeniz gereken üç unsur referanslar, dil kullanımı ve kurallardır.

 

Makalenizdeki referanslarınızı Kontrol Edin

 

Makalenizi hangi akademik yazım standardına göre yazıyorsanız, ona uygun şekilde referans verdiğinizden emin olun. Ayrıca makale içinde atıfta bulunduğunuz kaynakların, kaynakça kısmında da yer aldığından emin olun.

 
 
 

Dilinizin Akıcı ve Bağlantılarınız Güçlü Olsun

 

Makaleyi baştan sona okuyan biri bilimsel verileri uygun bir hikâye ile boşluksuz ve soru işaretsiz bir şekilde takip edebilmelidir. Bu konuda tavsiyem makalenizi bitirdikten sonra 1 hafta kadar ara verip baştan okumanızdır. Bu aradan sonra makaleyi okuduğunuzda cümleler arası bağlantıyı rahat bir şekilde takip edebiliyorsanız, her şey yolunda demektir.

 

Makalenizi Göndereceğiniz Yerin Kurallarını Kontrol Edin

 

Makaleniz bir ödevse hocanıza kuralları sormanızda fayda var. Dergilere gönderilen makalelerde literatür taraması olmadığı halde ödevlerde hocalar literatür görmek isteyecektir.

 

Makaleniz bir dergiye veya kuruma gönderilecekse de bu dergi ve kurumun sitesinden özel kuralları olup olmadığını kontrol etmenizde fayda var. Makaleniz gözden kaçan kurallar yüzünden boşu boşuna geri dönmesin.

 

Yazar : LoDoSs
19 Eyl Per 02:58
93 Görüntüleme


Gönder

POPÜLER YORUMLAR